Thank you for your patience while we retrieve your images.
Visitors 17
Modified 17-Oct-07
Created 17-Oct-07
39 photos

Het Mechels Broek behoort tot het vroegere natuurlijke overstromingsgebied van de Dijle. Hierin vinden we de reden waarom het Mechels Broek vooral een nat en open moeraskarakter heeft.
Aan het einde van de Jaren zestig werden twee grote zandwinningputten gegraven voor de aanleg van de E19 van Antwerpen naar Brussel. Deze putten zijn nu twee grote en diepe vijvers. De grootste van de twee is bekend als ‘de recreatievijver’ omdat hij deel uitmaakt van het recreatiecentrum De Nekker. De kleinste, de ‘reservaatvijver’, ligt in het huidige natuurgebied en is erg in trek bij heel veel watervogels als rust- en eetplaats.
In het voorjaar zie je dat blauwborsten, rietzangers, winterrallen, zomertalingen en nog vele andere prachtige en veeleisende vogels het Mechels Broek uitkiezen om hun gezinnetje uit te breiden. In het najaar blijven visarenden, kiekendieven en heel veel kleinere vogels wat hangen om uit te rusten van de grote trek die ze ondernemen. De winter is dus weer ideaal om grote groepen eenden te zien, waaronder de smient zeker een blikvanger is.
Niet alleen de vogels zijn goed vertegenwoordigd, maar in een moerasgebied als het Mechels Broek kunnen amfibieën niet ontbreken. De vele sloten die vroeger door de landbouwers gegraven werden zijn samen met de bomputten uit de Tweede Wereldoorlog een ideale leefplaats voor groene kikker, alpenwatersalamander en kleine watersalamander. Zij leven daar in goed gezelschap van stekelbaarzen.
De plantenrijkdom heeft het Mechels Broek vooral te danken aan de vroegere overstromingen van de Dijle.
Het open karakter van het gebied moet behouden blijven en voldoende nat zijn met periodes van rust, zodat de broedvogels ongestoord hun kroost kunnen grootbrengen.
Aan het behouden van de openheid wordt het hele jaar door gewerkt door de Galloways. De enkele plaatsen waar deze moeilijker bij kunnen, worden toch opengehouden dankzij de inzet van vele vrijwilligers en de terreinploeg.
Ligging: Deels in Bonheiden, deels in Mechelen. Op de rechteroever van de Dijle, ongeveer 2 km ten zuiden van Mechelen, ter hoogte van Muizen.
Toegankelijkheid: Niet geschikt voor rolstoelen, alleen op de dijk.
Openstelling: Het hele jaar door vrij toegankelijk op de paden. Het bezoekerscentrum van Natuurpunt in de Muizenhoekstraat is geopend elke donderdag en zondag van 13u30 tot 17u30, tijdens de schoolvakanties ook op zaterdag van 13u30 tot 17u30. Leden hebben toegang tot de observatietoren en hut.