Thank you for your patience while we retrieve your images.
Visitors 25
Modified 21-Dec-07
Created 14-Oct-07
31 photos

Het Vinne was ooit het grootste natuurlijk meer van Vlaanderen. Maar in de negentiende eeuw werd het drooggelegd. Toch zijn er nu nog altijd restanten van een interessante vegetatie die herinneren aan het vroegere meer.
In 1930 kocht de Union Allumetiere ‘Het Vinne’ om de meerbodem te beplanten met Canadapopulieren voor de productie van lucifers. In 1974 werd het gebied eigendom van de provincie Brabant, die er grotendeels een zacht recreatiegebied van maakte.
Het waardevolste gedeelte van het gebied is te vinden in het noordoosten, op de vroegere meerlob. De bodemgesteldheid, het microreliëf en de kwelinvloed zorgen hier voor een rijke heideachtige vegetatie met soorten zeldzaam voor de streek. Dit deelgebied wordt momenteel beheerd als natuurgebied door Natuurpunt. Veel plantensoorten die in de Kempen weliswaar niet zeldzaam zijn maar in Haspengouw hoogst uitzonderlijk mogen genoemd worden, vinden we hier overvloedig. Maar we vonden er ook een aantal kalkminnaars als marjolein, kattendoorn, grote wilde tijm en kleine bevernel. Opmerkelijk is het groot aantal reeën binnen het domein.
In het sterk versnipperde Vlaanderen zijn grote eenheden aaneengesloten natuur eerder zeldzaam. Met zijn oppervlakte van 130 ha kan ‘Het Vinne’ een belangrijke rol spelen in de Vlaamse ecologische structuur. Met het beheer van de laatste decennia zijn de mogelijkheden tot ontwikkeling van waardevolle natuur eerder beperkt. Het gebied wordt ‘droog’ en toegankelijk gehouden door drainage, aan de hand van een pompgemaal. ontwikkeling van waardevolle natuur komt te liggen, met nevenfuncties als natuureducatie, recreatie en bosbouw.
In de omgeving van het meer zal een afwisseling van open zones en inheems bos ontstaan. Bij de inrichting zal veel aandacht gaan naar mogelijkheden voor natuurbeleving met avontuurlijke wandelpaden, knuppelpaden, uitkijktorens, vogelkijk- en schuilhutten. De 10 ha natuurgebied in erfpacht bij Natuurpunt werd de voorbije jaren door Natuurpunt Zoutleeuw beheerd. Aanvankelijk gebeurde dit beheer hoofdzakelijk door lokale vrijwilligers. Momenteel ontfermt de professionele beheersploeg zich eveneens over dit uiterst waardevol natuurgebied. De sloten en grachten werden opgestuwd zodat het gebied kon vernatten. Het heischraal grasland wordt ‘s zomers gemaaid met afvoer van hooi samen met begrazing in de winter. Aansluitend is er een gebiedje opengekapt om het heischraal grasland te laten uitbreiden. Het permanent hooiland wordt twee maal per jaar gehooid. Het akkertje wordt in het najaar geploegd en later ingezaaid met rogge, boekweit, vlas of haver.